close

Vonalkódok, 2D kódok vagy RFID?

Gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, hogy nem érdemesebb-e a vonalkódok helyett valamelyik modernebb alternatívát - 2D-kódokat, esetleg RFID-t (azaz rádiófrekvenciás "chipeket") használni. A következő cikkben röviden áttekintjük az egyes megoldások gyakorlati szempontjait. A végső döntés előtt azonban határozottan ajánlott kikérni szakember véleményét, az alábbi cikk csupán az adott témakörön belüli alapvető eligazodást szolgálja.

Vonalkódok

A szóban forgó kifejezés alatt a kiskereskedelmi hálózatban forgalmazott árucikkek túlnyomó részén megtalálható kódokhoz hasonló hagyományos, azaz lineáris (néha 1D kódokként is ismert) vonalkódokat értjük. A "hasonló" kifejezés helyénvaló, miután a tárgyi eszközök nyilvántartására a (kiskereskedelemben alkalmazott) EAN típusú vonalkódok nem alkalmasak. A gyakorlatban más vonalkód típusok (ún. szimbológia) alkalmazására kerül sor, ezek közül ajánlhatjuk például az ún. Code 128-at, amely jó tulajdonságokkal rendelkezik mind a hibákkal szembeni ellenálló képesség, mind a jelentős adatsűrűség tekintetében. Az ilyen típusú kód például a következőképp néz ki:

 

A képen látható kód a DA123456 szöveget tartalmazza. Típusától függően a vonalkód számokat, ékezetek nélkül nagy vagy kis betűket és néhány más karaktert (például pontot vagy törtvonalat) is tartalmazhat. Ez hasznos lehet az olyan esetekben, amikor az azonosító (leltári szám) bonyolultabb formátumú. Bizonyos típusú vonalkódok éppen ellenkezőleg csak számjegyek kódolására alkalmasak. A kód ajánlott legnagyobb hossza kb. 12 karakter. Az ennél hosszabb kódok általában megengedettek, de nem feltétlenül férnek el a leggyakrabban használt címkéken.

A lineáris vonalkódok beolvasására általában bármilyen vonalkód-szkenner alkalmas, beleértve a 2D olvasókat is. A tárgyi eszközök jelölésére szolgáló címkék nyomtatásához ajánlott thermotranszfer nyomtatót használni.

Előnyök: bevált standard, egyszerű használat, tetszőleges szkennerrel beolvasható

Hátrányok: korlátozott kapacitás (kisebb információsűrűség), azaz nagyobb végső kód

2D kódok

E kódokat - bár vonalak helyett többnyire négyzetek alkotják - néha 2D vonalkódokként is jelölik. Valószínűleg a legismertebb képviselőjük az úgynevezett QR kód, amely általában honlapok címeinek, illetve számlák fizetési adatainak, stb. kódolására szolgál. A következő képviselő az ún. Datamatrix kód, amelyre alább látható példa:

 

A fenti kód is a DA123456 szöveget tartalmazza. Ebből jól látható a 2D kódok fő előnye - 2D kód használata esetén ugyanaz az információ lényegesen kisebb helyet foglal el. Kiválóan alkalmas tehát pl. kisebb tárgyak megjelölésére, miután a címke mérete akár 1 x 1 cm-re is lecsökkenthető. Az ilyen kis méretű címkék ugyanakkor nehezebben találhatók meg, a legtöbb esetben tehát valamivel nagyobb címkék használatát javasoljuk. A 2D kódok lényegesen több információt is tartalmaznak (a nagy kódok akár több ezer karaktert is), a tárgyi eszközök nyilvántartása esetében azonban általában csak a leltári szám kódolására van szükség, minden más kapcsolódó információt általában az informatikai rendszer tartalmaz.

A 2D-kódok beolvasásához egy különleges 2D szkennerre van szükség, hagyományos szkenner használatára nincs mód. Az utóbbi időben azonban a 2D kódok technológiája magabiztosan tör előre, és a 2D kódos szkennerrel felszerelt eszközök már széles körben hozzáférhetők, miközben az áruk csak egy kicsit magasabb, mint a lineáris kódok érzékelőinek árai. Ami a címkék nyomtatását illeti, minden modern thermotranszfer nyomtató alkalmas mind lineáris, mind 2D kódok nyomtatására.

Előnyök: kisebb méret, illetve több információ azonos felületen

Hátrányok: 2D szkenner beszerzésének szükségessége

RFID technológia

A rádiófrekvenciát használó RFID (Radio-Frequency IDentification) technológia számos megoldatlan problémát vet fel, miután viszonylag új technológiáról van szó, amely esetében a standardok még csak mostanában kerülnek meghatározásra. A RFID alapelve azonos, mint a vonalkódok és a 2D kódok esetében, azzal a különbséggel, hogy az RFID chipbe kódolt információk "távolról", rádiójel segítségével kerülnek beolvasásra, azaz vizuális leolvasásra nincs szükség. Az RFID chipek ugyanakkor különböző formát ölthetnek, gyakran magába a címkébe vannak beépítve (ún. "intelligens címkék" vagy "RFID tagek"), amelyeken ezen felül nyomtatott vonalkód is megtalálható.

 

Bár léteznek tárgyi eszközök nyilvántartására szolgáló alkalmazások is, egyelőre meglehetősen ritkák. A legnagyobb akadály valószínűleg a jóval magasabb ár (mint a "címkék", illetve az író és a beolvasó eszközök esetében), a jelentős számú standard, valamint a még továbbra is fennálló, és a szóban forgó rendszerek implementálását kísérő technológiai nehézségek (pl. a rádiójel zavarása, az okos címkék nagyobb mérete, stb.).

Leltározás szempontjából ugyanakkor a szóban forgó technológia fő előnye - az adatok távleolvasása - meglehetősen kétséges előny. Fizikai leltár esetében ugyanis elengedhetetlenül fontos a tárgyi eszközök, és nem csupán az adott RFID chip fizikai jelenlétének leellenőrzése is. Ha tehát a tárgyi eszközök fizikai meglétének leellenőrzése nélkül csak az okos címkék távleolvasására hagyatkoznánk, hibásan rendelkezésre állónak nyilváníthatnánk például egy olyan laptopot, amelynek okos címkéje le lett tépve, és a fiókba került. Valós fizikai leltár elvégzése esetén ugyanakkor a vonalkódos címke beolvasása és a RFID címke beolvasása közötti különbség viszonylag elhanyagolható, és a végeredményként kapott időmegtakarítás nem ellensúlyozza a jóval magasabb beszerzési árat.

Előnyök: távoli beolvasás és írás

Hátrányok: az RFID chipek és a kapcsolódó eszközök magas ára, az implementáció fokozott technológiai bonyolultsága

Összefoglalás

Ha a fentieket néhány rövid mondatba szeretnénk összefoglalni, azok a következők lennének:

  • A standard eszközök nyilvántartásba vételéhez megfelelő megoldást jelent a lineáris vonalkód.
  • Ha nagyon kis méretű tárgyakat szeretne megjelölni, vagy túl hosszúak a leltári számok, fontolja meg a 2D kódok használatát.
  • Egyedi esetekben az RFID alkalmazása is megfontolható, ilyen esetekben azonban számolnia kell azzal, hogy az implementáció költségei jóval magasabbak.
  • Minden esetben konzultáljon szakértőkkel.
LELTÁROZÁSI SZOLGÁLTATÁS A LEGTÖBB EURÓPAI ORSZÁGBAN

DANTEM. Átfogó leltározási szolgáltatások és tanácsadás.


Honlapunk tartalmának folyamatos javítása érdekében a szolgáltatásnyújtáshoz és látogatottság-elemzéshez süti fájlokat használunk. Honlapunk használatával Ön tudomásul veszi ezt a tényt. OK További információ